ortodonție

Este ramura stomatologiei dentare care se ocupa cu îndreptărea dinților și corectărea mușcăturii nealiniate la copii și adulți. Aceasta presupune folosirea aparatelor dentare ortodontice și stabilirea unui plan de tratament personalizat.

Tratamentul ortodontic

În urma discuţiei cu pacientul, va propunem un program de tratament personalizat în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Este destinat atât copiilor cât și adulților și aduce beneficii în primul rând estetice dar şi funcţionale (îmbunătăţirea masticaţiei, optimizarea transmiterii forţelor masticatorii prin care se împiedică suprasolicitarea unor dinţi).

Există o mulțime de variante de aparate dentare, cum ar fi aparatele transparente (Safir), metalice, autoligaturante (Damon), ceramice și aparatele mobile.

BENEFICIILE PURTĂRII UNUI APARAT DENTAR

  • Igiena corectă – dinții înghesuiți sunt dificil de curățat, iar placa bacteriană care se depune în timp poate constitui o cauză majoră a degradării dinților sau chiar a pierderii acestora.

  • Dinți fără uzură – o mușcătură incorectă poate duce la uzura permanentă a dinților și chiar la pierderea acestora. Tratamentul ortodontic poate preveni acest scenariu.

  • Reducerea riscului de parodontoză (este o afecțiune localizată la nivelul gingiei și a osului) – dinții înghesuiți și mușcătura incorectă reprezintă cauze ale parodontozei.

  • Reducerea riscului de probleme la articulațiile temporo-mandibulare – deteriorarea și durerea articulațiilor temporo-mandibulare pot fi cauzate de alinierea incorectă a dinților și de o funcționare incorectă în masticație.

  • Fonație fără dificultăți – în anumite cazuri, dificultățile de vorbire și pronunție sunt cauzate de alinierea incorectă a dinților și maxilarului.

  • Încredere în propria persoană – de multe ori, prima impresie este puternică, iar un zâmbet atractiv, de care ești mândru, sporește gradul de încredere și îți dă o stare de bine.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare

Sunt dispozitive medicale care se aplică pe suprafața frontala a dinților in marea majoritate a cazurilor și au rolul de a modifica și corecta pozitia dintilor pentru a preveni sau a corecta apariția anomaliilor dar si pentru obținerea unor rezultate estetice si funcționăle, prin aplicarea anumitor forte asupra dinților.

Cu ajutorul unui aparat dentar rezolvi atat problemele de estetica dentara cât și cele de sanatate. De asemenea, în urma tratamentului, obții o muscatura corectă, o igiena dentara corecta, reduci riscul de a avea probleme cu articulatia și riscul de aparitie a bolii parodontale.

Aparatele dentare metalice

Este cel mai frecvent tip de brackeți sunt din oțel inoxidabil și sunt uneori folosite în combinație cu titanul.

AVANTAJELE ALEGERII UNUI APARAT DENTAR METALIC

Aparatele transparente (safir)

Brackeţi Safir sunt din materiale de înaltă calitate, este mult mai estetic și mai confortabil pentru pacienţii cu tratament de lungă durată.
AVANTAJELE ALEGERII UNUI APARAT DENTAR TRANSPARENT (SAFIR)

APARATELE DENTARE CERAMICE

Este compus din brackeţi policristalini ceramici de culoare alba, un astfel de aparat dentar este mai discret decât cel metalic, însă la fel de eficient.
AVANTAJELE ALEGERII UNUI APARAT DENTAR CERAMIC

Aparatele DENTARE autoligaturante

Estetică superioară, brackeţii îşi menţin culoarea sau transparenţa datorită, eficienţă şi confort sporit pe timpul tratamentului.
AVANTAJELE ALEGERII UNUI APARAT DENTAR AUTOLIGATURANT

Aparatele DENTARE mobile

Uşor de purtat, ușor de igienizat, au dimensiuni reduse, speciale pentru copii și cazuri simple de adolescent.
AVANTAJELE ALEGERII UNUI APARAT DENTAR MOBIL

Recomandări către purtătorul de aparat ortodontic

  • Evitarea alimentelor dure şi lipicioase care pot dezlipi bracketul prelungind perioada tratamentului (pop-corn, pâine toast, alune, migdale, măsline cu sâmburi, etc)

  • Evitarea muşcării direct din alimente, în special din fructe; recomandăm tăierea în bucăţi a acestora

  • Mix între spălarea cu periuţa obişnuită (manuală şi electrică) şi periuţa interdentară, care va fi introdusă pe sub arcul ortodontic; aţa dentară poate fi folosită cu puţină dificultate, dar este posibilă cu mai multă răbdare

  • Periajul se face după fiecare masă

  • Administrarea de medicament analgezic la care pacientul nu este alergic pentru îndepărtarea durerilor dentare ce apar în primele zile de la instalarea aparatului

  • Prezentarea în mod obligatoriu la medicul ortodont pentru consultaţii periodice

  • Purtarea aparatelor de contenţie conform indicaţiilor medicului.

Igiena cu aparatul ortodontic

Cazuri rezolvate de noi

FĂ O PROGRAMARE